Zuidelijke fjorden van Noorwegen

Augustus, 2012

 

Dit jaar gaan we noordwaarts en hopen, in de maand augustus, op gunstige (zeg maar warme) temperaturen. De beste periode is van eind juni tot half augustus, maar de temperatuur kan vooral aan de westkant van de bergen van de ene op de andere dag een diepe duik nemen. We zullen dus zowel zomerse kleren als winterse truien moeten mee nemen.

Dit schip is voor ons geen onbekende, reeds in 2009 mochten we eens mee varen. Dit is ook geen extreem groot schip met maximum 1400 passagiers en 600 bemanningsleden. Het is 240 meter lang en 32 meter breed en kan maximum 46 km/h varen.

Route

Augustus, 2012

 

Na een uurtje rijden komen we reeds aan op de plaats van inscheping, Rotterdam. Inschepen begint gewoonlijk vanaf de middag en om 17 uur worden de trossen losgegooid om te vertrekken. Bij goed weer staan er dan meestal honderden mensen langs de route om dit schip MS Rotterdam uit Rotterdam uit te zwaaien. Na een dagje op zee komen we dan aan in Oslo. Oslo ligt op het einde van de pittoreske Oslofjord die we dus tweemaal door varen. De volgende dag gaan we voor anker in Kristiansand, wil je aan land dan ga je in een sloep naar de kade. Onze volgende stop is dan in Stavanger om daarna aan de reis tussen de fjorden te beginnen, via de Lysefjord en de Sognefjord komen we diep in Noorwegen aan in Flam. Ook hier gaan we voor anker en kunnen we aan land gaan met een sloep. Eens we hier terug aan boord zijn zit de cruise er alweer bijna op. Nog een dagje op zee en dan zijn we terug in Rotterdam.

Fjorden

Augustus, 2012

 

De Lysefjord, de naam betekent lichtfjord, waarschijnlijk door de lichte granieten stenen langs de fjord. De fjord is ongeveer 42 km lang en op het diepste punt 500 meter diep. De Lysefjord werd aan het eind van de laatste ijstijd gevormd, toen de gletsjers smolten.
De Sognefjord is de langste en diepste fjord van Noorwegen en de tweede langste ter wereld. Langs deze fjord bevinden zich de top 10 van de Noorweegse bezienswaardigheden. Natuurparken, door de Unesco beschermde sites ,verschillende historische routes en nationale informatie centers.
De zon gaat in deze periode onder rond 23 uur maar komt om 3 uur al terug op.

 
  • Noorwegen

    Noorwegen, officieel het Koninkrijk Noorwegen (Noors: Kongeriket Norge (Bokmål), Kongeriket Noreg (Nynorsk)), is een land in Noord-Europa. Het ligt op het westelijk deel van het Scandinavisch schiereiland en grenst aan Zweden, Finland en Rusland. Het Verenigd Koninkrijk en de Faeröer liggen ten westen aan de andere kant van de Noordzee, en Denemarken ligt ten zuiden aan de overzijde van het Skagerrak. In de jaren twintig van de 20e eeuw bezette Noorwegen Jan Mayen en kreeg het - in het Spitsbergenverdrag - de soevereiniteit over de Arctische archipel van Spitsbergen. De Antarctische gebieden Bouvet, Peter I-eiland en Koningin Maudland vallen wel onder Noors bestuur maar horen niet tot het koninkrijk. Noorwegen heeft een oppervlakte van 385.155 km² en een kustlijn van ruim 25.000 km. Door het relatief lage inwonertal van 4.900.100[4] bedraagt de bevolkingsdichtheid nog geen 13 per km² en worden grote delen van het land gedomineerd door natuur: bossen, fjorden, gletsjers en meren zijn kenmerkend voor het Noorse landschap. De hoofdstad van Noorwegen is Oslo. Andere belangrijke steden zijn Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø en Kristiansand. Noorwegen is rijk aan gas- en olievelden, welke, samen met enkele andere bodemschatten, de scheepvaart en de handel de pijlers van de nationale economie vormen. Noorwegen heeft het op één na hoogste BBP per capita ter wereld en werd door de VN al meerdere malen uitgeroepen tot meest ontwikkelde land. Noorwegen is een parlementaire constitutionele monarchie. De huidige koning is Harald V; premier is Jens Stoltenberg, die aan het hoofd staat van een coalitie van de Arbeiderspartij, Socialistisch Links en de Centrumpartij. Bestuurlijk is het land opgedeeld in 19 provincies en enkele honderden gemeenten. Het land is echter geen lid van de Europese Unie.