Thuis - Rotterdam

Dag 1

Zoals gepland vertrokken om 10:15 en aangekomen aan de kade in Roterdam om 11:30. Bagaga afgeleverd auto geparkeerd inge-checkt en om 12:35 zaten we reeds in onze hut. Dit is volgens mij een olympisch record. Wat doe je als het praktisch middag is, inderdaad naar het Lido deck om in het restaurant aldaar iets te gaan nuttigen. De rest van de namiddag nog rondgekuierd aan boord en om 16:30 is er de verplichte drill indien er iets zou verkeerd lopen dat je tenminste weet in welke reddingsboot je wordt verwacht. Het avond eten was vandaag wat vroeger dan we zelf wilden plannen en daarna naar de gebruikleijke dagelijkse show en een afsluiter in het Crows nest met een pina colada.

Op zee

Dag 2

We varen vandaag, als je het al zou voelen, over een biljart en heel zonnig buiten. Zijn vandaag begonnen met een wandeling op deck 3. Daarna ontbijt, gevolgd door een presentatie over mogelijke toekomstige cruises. Hierna de voorstelling bijgewoond over de havens die we zouden aan doen en de mogelijkheden die ter plaatse te bezichtigen zijn. Vanmiddag toevallig onze Timothy en Emaa tegengekomen en samen gegeten. Om 13 uur stond er een kookdemonstratie van een bekende (niet voor ons) Amerikaanse kok op het programma, de bereiding van eigen gemaakte sausen. Om 15:30 stond er nog een cursus hoe haal ik meer uit mijn digitale camera (veel bijgeleerd). Het avondmaal was super Alaskan King Crab Legs, en daarna back to the 50's and 60's in The Showtime theatre. Daarna nog gaan schaken op een digitale tafel in The Mix met een slaapmuts en slapen.

Oslo

Dag 3

Vanmorgen onder een grijze wolkenhemel naar het nieuwe operagebouw in Oslo geweest. Nog wat rond gelopen in de binnenstad en net op de middag terug aan boord om te lunchen. Na de middag langs de winkeltjes in de haven. Dan was het tijd voor de after-noon tea. Bij het vertrek vauit Oslo werden we aan deck van commentaar voorzien over de Oslo fjord, daarna was het tijd voor het diner. Vanavond was de show een trio die aan klassieke muziek een modernere tint gaven. Na de show konden we in de cinema nog een film mee pakken (The Bucket List) en daarna waren de batterijtjes op en was het tijd om onze hut op te zoeken. Dit was de tweede maal dat we Oslo bezoeken en de tweede maal dat de voormiddag goed is en dat er in de namiddag regen valt. De verkoper van de souvenir shop in de cruise terminal zei het 'summer in Norway', everyday its raining.

 

Kristiansand

Dag 4

Voor vandaag was er geen regen gepland maar zou het helder zijn. Er hing veel bewolking in de lucht en regelmatig kwam de zon erdoor naarmate de dag vorderde werden de opklaringen met zon groter en groter. Het stadje zelf was klein en de oude typisch witte houten huizen begonnen meer en meer plaats te maken voor modernere en grotere huizen. Ons vertrek kende engie minuten vertraging omdat er teveel zijwind stond om op eigen kracht de kade te verlaten. Daarom werd er om een sleepboot gevraagd die ons hielp om in de haven te keren en daarna uit te varen. Hierna nog mee gedaan aan een trivia en op de derde plaat geeindigd. Ons avondmaal gewoon genuttigd in het Lido restaurant en daarna naar de geslaagde show 'It takes two'. Bekende en minder bekende duets in met een komisch kantje. Vandaag iets vroeger naar bed want morgen wordt een lange dag.

Stavanger

Dag 5

Aangekomen onder een heel bewolkte hemel met maar 11°C. Maar naarmate de voormiddag vorderde kwam er gelukkig de zon door. En was het uit de wind best te doen. In Stavnager het olie museum bezocht en de typische Noorse hisjes in Old Stavanger. Vandaag 2 uur vroeger uitgevaren om meer te kunnen zien van de Lysefjord. En het was zeker de moeite om te zien hoe zo'n reuze schip toch maar klein is ten opzichte van de steile bergen die dan diep in het water eindigen. De avond show was een magier die ook voor het Nederlands koningshuis had opgetreden. Dat uur was snel voorbij en als dan ook Timothy mag/moet deelnemen op het podium is het lachen geblazen. Nog een film en lets call it for today.

Flam

Dag 6

Het eindpunt of toch de laatste stop van de cruise in het pittoreske Flam. Van hieruit zijn er tal van sportieve mogelijkheden, mountainbiken, kajakken, wandelen, fjord sightseeing…..... En gezellig dorpje helemaal omsloten door hoge steile bergen. Spijtig bleef het vandaag op enkele minuten na bewolkt, toch was het een fijne dag. De dag werd afgesloten met de show 'Broadway' en daarna desserten extravaganza, rond de pool allerlei desserten. De afsluiter was in het Crows nest met pijn aan onze oren, ditmaal niet van het volume maar van de stem van de zangeres….

 

Op zee

Dag 7

Nog een dagje op zee en het zit erop. De dag begonnen met 3 rondjes rond deck om de honger aan te zwengelen. Om 10 uur was er de vaarwelshowoptreden van de crew van de Rotterdam. Om 11:30 werden verwacht op het diner van de Mariner Club (dit is voor de mensen die minstens voor de tweede maal mee varen met de Holland America Line). Eerst een glaasje champagne en daarna een 4-gangen menu. Ook kregen we een Delftsblauw tegeltje met de MS Rotterdam op. In de loop van de namiddag nog een sessie handdoek plooien gevolgd voor het maken van dieren met handdoeken. Direct verder naar het pokertornnie gaan kijken en hierna een caffee latte en een chai tea latte en verder naar de computerklas voor een cursus foto-bewerking. Ondertussen is de eerste valies gepakt en gaan we ons klaarmaken voor een laatste avond van te veel eten. De show vanavond slaan we over klassieke muziek is niet echt waarvoor we hier zijn.

Rotterdam - thuis

Dag 8

 

  • De te volgen route.

  • Opera house Oslo.

  • Het oude Stavanger.

  • Kristiansand.

  • Flam.

  • De MS-Rotterdam.