laatste nieuws

20.07.2009

Aangekomen rond 17uur in Kopenhagen. Vroeg gaan eten om daarna nog tot in het Tivoli patk te gaan. Afzakkertje in de Crows Nest en dan was het weeral middernacht.

21.07.2009

Vandaag stond er een rondrit door Kopenhagen op het programma. De eerste stop was bij de Kleine Zeemeermin op haar steen. Daarna door verschillende stijlen van de stad met een goede uitleg van onze gids. Deze stad is gespaard gebeleven van oorlogen en middeleeuwse branden.
Na het eten was er een show met een virtuoos pianist (Dumas) die van klassieke muziek luisterbare muziek maakte verwerkt met wat komische situaties een zeer aangename show. Casino bezocht en uiteindelijk 75cent verlies gedaan maar lang plezier gehad.

andere informatie

Weer Kopenhagen

Kopenhagen Denemarken

Aankomst : 18:00 uur
Vertrek : +1 dag 16:00 uur.

De stad is omstreeks het jaar 1000 gesticht door Sven Vorkbaard of Knoet de Grote. Als oprichtingsdatum wordt echter meestal het jaar 1167 gehanteerd. In dat jaar vestigde bisschop Absalon in de stad een burcht op de plaats waar later Christiansborg verrees. Gedurende vele jaren was de stad gesitueerd in het midden van het rijk van de Deense koningen. Het koninkrijk bevatte toen, naast de huidige Deense provincies ook Skåne, Halland en Blekinge die tegenwoordig aan Zweden toebehoren. In Kopenhagen werd er gehandeld met haringen en er werd gevaren tussen de stad en Skåne. Tijdens de jaren 1100 werd "Havn" (Haven), zoals Kopenhagen toen werd genoemd, belangrijker en dankzij de pas opgerichte domkerken te Roskilde en Lund (in het zuiden van het huidige Zweden) kreeg de stad een zeer centrale plaats. Kopenhagen was midden tussen deze verkeers- en handelsknooppunten gelegen. In 1167 werd de stad aan bisschop Absalon overgedragen. Hij bouwde daar zijn "Borg ved Havn" (Burcht bij de Haven). Sindsdien heeft Kopenhagen een belangrijke rol in de geschiedenis van Denemarken gespeeld, niet altijd als haar hoofdstad, maar wel als een van de meest belangrijke Deense steden. Op zijn vroegst wordt Kopenhagen in 1536 hoofdstad. Belangrijk voor de werkgelegenheid van de stad was het bouwen van de toen moderne, grote oorlogsschepen (galjoenen). Van 1658 tot 1659 doorstond de stad een beleg door de Zweden onder koning Karel X Gustaaf. In 1801 streed de Deense vloot tegen de Engelse vloot onder admiraal Nelson buiten de haven van Kopenhagen (Slaget pa Reden). De Britse vloot kwam terug in 1807 en beschoot de stad van 16 augustus tot en met 5 september om te voorkomen dat de Denen hun vloot aan Napoleon ter beschikking zouden stellen. Op 6 september capituleerde Denemarken, en werd gedwongen om zijn vloot uit te leveren aan de Britten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Kopenhagen met de rest van Denemarken door Duitse troepen bezet tot de bevrijding op 5 mei 1945. Vele gebouwen werden tijdens de bezetting vernield, waaronder het Shell-gebouw in de binnenstad, dat door de Gestapo als hoofdkwartier werd gebruikt. Het werd door Britse vliegtuigen gebombardeerd op 21 maart 1945. Ongelukkigerwijze werd bij deze aanval door een fout ook de Franse school in Frederiksberg geraakt, waarbij een groot aantal kinderen om het leven kwam. Veel fabrieksgebouwen in Kopenhagen werden door de Deense verzetsbeweging opgeblazen. In 1996 was Kopenhagen Culturele Hoofdstad van Europa. Het Eurovisiesongfestival vond in 2001 plaats in Kopenhagen en de MTV Europe Music Awards werden in 2006 in Kopenhagen uitgereikt. In 1956, 1962 en 1975 vonden in Kopenhagen Universele Esperantocongressen plaats.

Dinsdag 21 juli


De Kleine Zeemeermin.

De wacht voor het Koninklijk paleis.

Veel water een kleurige gebouwen in Kopenhagen, alsook veel volk.