Marokko

Marokko, officieel het Koninkrijk Marokko, is een land in noordelijk Afrika aan de kust van de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en de Atlantische Oceaan, grenzend aan Algerije en de (betwiste) Westelijke Sahara. Het behoort tot de Maghreb landen, waar ook Tunesië, Mauritanië, Algerije en Libië toe worden gerekend. De staat Marokko is ontstaan toen het land zich onafhankelijk verklaarde van Frankrijk op 2 maart 1956. De hoofdstad van Marokko is Rabat en de grootste stad is Casablanca. Andere belangrijke steden zijn Fez, Marrakesh, Agadir, Tanger en Oujda. Marokko is een monarchie, sinds 23 juli 1999 is Mohammed VI de koning van Marokko. Hij werd daarmee de achttiende koning van de Alaoui-dynastie die sinds 1666 regeert in Marokko. De nationale feestdag van Marokko is op 30 juli, de dag waarop koning Mohammed VI zijn vader Hassan II opvolgde. De overheersende godsdienst is de islam, maar het land telt ook een klein percentage christenen en joden. De officiële taal is Arabisch en het Frans geldt als tweede taal. Maar daarnaast worden de Berbertalen en het Spaans ook wel gesproken.

Casablanca

Casablanca is een stad in het westen van Marokko. Casablanca betekent letterlijk Witte Huis, de stad staat bekend om zijn witte gebouwen. De stad valt bijna samen met de gelijknamige prefectuur Casablanca, onderdeel van de regio Grand Casablanca. De stad Casablanca heeft officieel 2.933.684 inwoners en de agglomeratie 3.631.061 inwoners (beide 2004[1]) en is daarmee de grootste stad van Marokko en de belangrijkste haven van het land, gelegen aan de Atlantische Oceaan.

Agadir

Agadir is een havenstad aan de westkust van Marokko. Agadir is de grootste toeristische badplaats van Marokko. De stad ligt in de prefectuur Agadir-Ida ou Tanane, wat een onderdeel is van de regio Souss-Massa-Daraâ. Agadir heeft 678.596 inwoners (2004[1]).
De stad, tien kilometer ten noorden van de monding van de Wadi Sous, is in 1505 door de Portugezen gesticht en viel in 1541 toe aan koning van de Sous. In de daaropvolgende eeuwen verwierf Agadir een belangrijke rol als haven van het vruchtbare Sous gebied in Marokko. Suiker was een belangrijk exportproduct van de regio. Agadir werd in 1605 voor het eerst door Nederlandse handelsvaarders aangedaan; het vierhonderdjarig bestaan van deze handelsrelatie tussen Nederland en Marokko in het jaar 2005 was reden tot vele exposities in Nederland.
Het woord Agadir betekent in het Berbers muur.

  • Casablanca - Agadir

    • Casablanca : Onze eerste voetstappen op Marokaanse bodem. Met een bezoek aan de Hassan II moskee (indrukwekkend), Anfa, Casabranca of nu Casblanca is de economische hoofdstad van Marokko maar men beweegt zich er van vergane glorie naar goed onderhouden wijken.
    • Agadir : Agadir werd jaren geleden in 15 sekonden door een aardbeving vernielt en mocht omdat er nog vele lichamen oner het puin lagen niet worden heropgebouwd. Het nieuwere Agadir ligt dan ook iets verder op en toont modern. Zelf zijn we verder gereden naar de Saadian capitol of Tarount, de hoofdstad van een voormalig konninkrijk. Hier is nog niet veel verandert. Het is een stad met een omwalling van 8 kilometer en binnen deze muren een overdekte markt (vind uwe weg daar maar in).
  • Onze foto's